Naturalność pomidorowego smaku.
06 lipca
Naturalność lata zachęca do przenoszenia jej do kuchni. Wykorzystywania warzyw i owoców. Między innymi w przypadku pomidorów. Jednak ze względu na swój delikatny smak, świeże pomidory nie nadadzą silnie pomidorowego smaku, porównywalnego z koncentratem. Wtedy warto zamiast o koncentracie, pomyśleć o pomidorach z puszki.
Sama zastępuję go za każdym razem, kiedy tylko jest to możliwe. W końcu smakują dużo naturalniej i bardziej pomidorowo niż koncentrat :) Choć oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ze względu na różnice w smaku, a przede wszystkim jego intensywności.
Często wykorzystuję je do makaronów, potraw meksykańskich. A przede wszystkim robię z nich sos pomidorowy. Jest banalny i przepyszny. :)
Sos pomidorowy
Składniki:
- puszka pomidorów bez skórki (całe lub w kawałkach, ja zawsze wybieram całe)
- 2 łyżki oliwy
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- świeża bazylia
1. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie.
2. Dodać pomidory z puszki. Wymieszać, dodać cukier, sól, pieprz i dusić na małym ogniu ok. 15 minut, aż do zgęstnienia sosu. Podczas duszenia, gdy pomidory będą miękkie, delikatnie rozgnieść je łyżką.
3. Przełożyć sos do naczynia i pozostawić do schłodzenia. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
4. Podawać do mięs, potraw z grilla, a nawet kanapek.
Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do posmarowania pizzy. Wówczas warto podczas duszenia dodać oregano. :)
1 komentarze
Takie sosy są najlepsze:) Mocno pomidorowe:)
OdpowiedzUsuń