Naturalność pomidorowego smaku.

06 lipca



Naturalność lata zachęca do przenoszenia jej do kuchni. Wykorzystywania warzyw i owoców. Między innymi w przypadku pomidorów. Jednak ze względu na swój delikatny smak, świeże pomidory nie nadadzą silnie pomidorowego smaku, porównywalnego z koncentratem. Wtedy warto zamiast o koncentracie, pomyśleć o pomidorach z puszki.

Sama zastępuję go za każdym razem, kiedy tylko jest to możliwe. W końcu smakują dużo naturalniej i bardziej pomidorowo niż koncentrat :) Choć oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ze względu na różnice w smaku, a przede wszystkim jego intensywności.

Często wykorzystuję je do makaronów, potraw meksykańskich. A przede wszystkim robię z nich sos pomidorowy. Jest banalny i przepyszny. :)


Sos pomidorowy




Składniki:
  • puszka pomidorów bez skórki (całe lub w kawałkach, ja zawsze wybieram całe)
  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • świeża bazylia






1. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie. 
2. Dodać pomidory z puszki. Wymieszać, dodać cukier, sól, pieprz i dusić na małym ogniu ok. 15 minut, aż do zgęstnienia sosu. Podczas duszenia, gdy pomidory będą miękkie, delikatnie rozgnieść je łyżką.
3. Przełożyć sos do naczynia i pozostawić do schłodzenia. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
4. Podawać do mięs, potraw z grilla, a nawet kanapek.

Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do posmarowania pizzy. Wówczas warto podczas duszenia dodać oregano. :)


Może Ci się spodobać

1 komentarze