Kulki mięsne z warzywami polane jogurtowym sosem
29 listopada
Banalne mięso mielone udało się przekształcić w aromatyczne pulpety w zaledwie 15 minut.
Warto było poświęcić na nie odrobinę więcej czasu niż na zwykłe mielone.
Smakują i prezentują się znacznie lepiej. :)
Kulki mięsne z warzywami
Składniki:
- 50 dag. mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- bułka
- cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 2 łyżki musztardy
- łyżka natki pietruszki
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, chilli
1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cebulę i czosnek drobno kroimy, natkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej marchewkę, cebulę, czosnek i natkę (dodajemy ją pod koniec smażenia). Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mięso mielone, namoczoną bułkę, warzywa, jajko, musztardę wyrabiamy. Doprawiamy do smaku.
3. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie.
4. Sos: śmietanę mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawiamy i chłodzimy w lodówce.
5. Pulpety podajemy z sosem i ryżem.
0 komentarze