Jak zrobić zdrową i lekką kutię?

09 grudnia


Wiedzieliście, że kutia to tradycyjne danie kuchni kresowej? Kutię zwykle przygotowuje się z maku, orzechów, suszonych owoców, miodu oraz pszenicy. Ja chciałabym zaproponować Wam nieco zdrowszą, a przy tym szybką w przygotowaniu wersję kutii - z pęczakiem zamiast pszenicy.  

Pęczak to najzdrowsza forma kaszy jęczmiennej. Jest najmniej rozdrobniona, dzięki czemu posiada więcej witamin i minerałów niż kasza jęczmienna perłowa oraz łamana.


Zdrowa kutia z pęczakiem


Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 150 g maku
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
  • 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 g orzechów (włoskich, migdałów)
  • 100 g suszonych owoców (moreli, śliwek, rodzynek (namoczonych przez 10 minut w wodzie))
  • 30 g suszonych daktyli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie:

1. Mak zalewamy w garnku gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Gotujemy ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
 
2. Po zakończeniu gotowania osączamy na gazie i odstawiamy mak do ostudzenia.

3. W międzyczasie przygotowujemy kaszę. W garnku gotujemy 1 szklankę osolonej wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę i gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie połowę wody. Następnie zdejmujemy kaszę z ognia. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się sypka.

4. Mak mielimy dwukrotnie - przy użyciu standardowej maszynki do mięsa należy pamiętać o wykorzystaniu sitka o drobnych oczkach.) Mak musi być zimny, ponieważ mielenie jeszcze ciepłego maku może doprowadzić do przegrzania maszynki.

5. Zmielony mak mieszamy z posiekanymi bakaliami, miodem i masłem. Do masy dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.

6. Ostudzoną kaszę mieszamy z masą makową.

Może Ci się spodobać

0 komentarze