Warzywa pasteryzowane.
23 sierpnia
Doskonały pomysł dla osób, które mimo braku wolnego czasu (czy też lenistwa ;) ) nie chcą rezygnować z domowych obiadów. Przetwory spokojnie wytrzymają całą zimę, a po otwarciu słoiczka wystarczy podgrzać i podać z makaronem lub jako samodzielne danie. :)
Warzywa pasteryzowane
Składniki:
- 1 kg. papryki (najlepiej kolorowej)
- 1 kg. pomidorów
- 50 dag. cebuli
- 50 dag cukinii
- 3 łyżki koncentratu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
- oliwa
1. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy (wcześniej należy je sparzyć), kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
2. Cebulę dusimy na oliwie. Dodajemy pomidory i paprykę, dusimy razem ok. 20 min.
3. Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do duszących się warzyw. W razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Dusimy ok. 40 min.
5. Dodajemy drobno pokrojony czosnek.
6. Gorące warzywa przekładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy odrobinę oliwy. Pasteryzujemy ok. 20 min.
3 komentarze
Joanno, cudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńparujące warzywa, tak kolorowe, hm...
az apetyt rośnie w miarę patrzenia!
Faktycznie dobry pomysł na szybkie obiady :) Szkoda tylko, że nie mam miejsca na trzymanie słoiczków :(
OdpowiedzUsuńKarmel-itka. - o dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńtu-tusia - aj to szkoda, naprawdę przydają się w czasie zimy :)