Czekoladowo-serowe ciasto w łaty.
06 lipca
W kolejny deszczowy dzień ciężko o dobry nastrój. W końcu pada każdego dnia już od prawie tygodnia... Czekając na słońce, na poprawę humoru przyjemnie jest usiąść przy kawie, z kawałkiem pysznego ciasta i zdjęciami pełnymi wakacyjnych wspomnień. :) Przepis pochodzi z moich wypieków .
Oboje z Kubą uwielbiamy zdjęcia, w związku z czym podczas wyjazdów staramy się uwiecznić dosłownie wszystko. Pod przepisem kilka zdjęć, będących wspaniałym źródłem wspomnień ze wspólnych wakacji. Aż chce się uśmiechnąć. I poczęstować kolejnym kawałkiem ciasta. :)
Sernik w cieście czekoladowym
Ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g połamanej gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g masła, miękkiego lub roztopionego
1. Ciasto czekoladowe: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
2. Ciasto czekoladowe: Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
3. Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).
3. Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).
4. Masa serowa: Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
5. Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
6. Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wykończenia obu ciast.
7. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.
8 komentarze
super ciacho, fajne łaty ma :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, ja go znam pod wdzięczną nazwą "Isaura".
OdpowiedzUsuńrzeczywiście znany jest pod niejedną nazwą. o ile dobrze pamiętam, niektórzy nazywają go też cielaczkiem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jest w piekarniku. Robiło się je bardzo łatwo, szybko i przyjemnie :). Pachnie niesamowicie. Nie miałam 50g czekolady tylko 25g. W zamian za resztę dałam Nutellę. Jutro albo wieczorem dam znać jak wyszło :).
OdpowiedzUsuńBaatorka - to właśnie ogromna zaleta tego ciasta ;) koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńW ciągu jednego dnia się rozeszło. Było pyszne :). Mięciutkie, aromatyczne! Do masy serowej dodałam olejek cytrynowy! Dziękuję za przepis :))
OdpowiedzUsuńBaatorka - Bardzo się cieszę, że tak smakowało. :) Pomysłowe urozmaicenie z tą Nutellą i olejkiem cytrynowym. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń