Kąski z kurczaka z sosem.
20 października
Kąski to ulubione danie mojej siostry, w związku z czym gości na stole dosyć często. Mięso z piersi z kurczaka w panierce z sezamem idealnie komponuje się z sosem, którego tajemnica tkwi w prostocie :)
Kąski z piersi kurczaka z sosem
Kąski:
- 2 piersi kurczaka
- jajko
- 3 łyżki mleka
- bułka tarta
- sezam
- sól, pieprz
- jabłko
- cebula
- koperek (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, papryka słodka
1. Kąski: Piersi myjemy, oczyszczamy. Posypujemy pieprzem, odstawiamy.
2. Jajko miksujemy z mlekiem, dodajemy sól i pieprz.
3. Bułkę tartą mieszamy z sezamem w proporcji 1:1.
4. Mięso kroimy w kostkę, maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z sezamem.
5. Na rozgrzanej oliwie (kąski muszą być lekko zanurzone) smażymy na złoty kolor.
6. Sos: Jabłko i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawiamy. Odstawiamy na ok. 1 godz.
0 komentarze