Przepis na chińszczyznę
23 lutego
Niemal dwa lata minęły od ostatniego postu na blogu. Ze względu na nawał obowiązków posty pojawiały się coraz rzadziej, aż w końcu nie publikowałam ich wcale. Z czasem zaczęłam zastanawiać się czy nie należałoby usunąć bloga. Ostatecznie pomyślałam jednak, że prowadzenie go sprawiało mi wiele radości i nie warto rezygnować z czegoś ważnego, gdy pojawiają się trudności. Dlatego blog został oficjalnie reaktywowany. Mam nadzieję, że znów będziecie tu zaglądać i komentować wpisy. :)
Jako pierwszy przepis po przerwie zamieszczam swój sobotni orientalny obiad. Przygotowanie pierwszej chińszczyzny wymaga sporych inwestycji choćby w postaci zakupu oleju sezamowego i arachidowego. Wystarczają one jednak na wiele dań, więc warto dokonać zakupu, także ze względu na smak potrawy - moja rodzina ją uwielbia.
Makaron chiński chow-mein z kurczakiem
(6 porcji)
Składniki:
- 500 g (2 op.) makaronu chow-mein
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 3 marchewki
- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- 1 pęczek dymki
- olej sezamowy
- olej arachidowy
- ciemny sos sojowy
- 3 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- pieprz
- sezam
Przygotowanie:
- Piersi oczyszczamy, kroimy w kostkę. Przyprawę 5 smaków mieszamy z sosem sojowym. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę.
- Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on namoczenia w wodzie, a następnie krótkiego gotowania. Gotowy makaron osączamy i zalewamy kilkoma łyżkami oleju sezamowego.
- Fasolkę szparagową gotujemy lub - jeśli korzystamy z mrożonej - rozmrażamy na patelni.
- Papryki kroimy w paski, a marchewki w słupki. Dymki siekamy, odkładając szczypior.
- Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Smażymy na nim kurczaka. Następnie dodajemy warzywa (papryki, marchewki, dymki oraz fasolkę). Na dużym płomieniu smażymy całość ok. 5 min. Marchewka powinna swobodnie nabijać się na widelec, ale pozostać lekko chrupiąca.
- Warzywa oraz mięso doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy.
- Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorem oraz sezamem.
Smacznego :)