Najprostsze śledzie na święta

11 grudnia


Dziś dzielę się z Wami przepisem na proste i pyszne śledzie z cebulką. Idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole, choć my przygotowujemy je przez cały rok. Jeśli lubicie delikatne w smaku śledzie, koniecznie odstawcie je na noc do namoczenia. Jeżeli natomiast smakują Wam słone - skróćcie ten czas do kilku godzin.


Śledzie w oleju z cebulą


Składniki:


  • 5-6 filetów śledziowych
  • 4 cebule cukrowe
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ogórki kiszone
  • olej rzepakowy
  • ocet jabłkowy

Przygotowanie:

1. Filety śledziowe wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

2. Następnego dnia osączamy śledzie i kroimy w paski o długości ok. 2-3 cm.

3. Cebule kroimy w kostkę lub pół-piórka.

4. Ziele angielskie zgniatamy w moździerzu i dodajemy do cebuli wraz z majerankiem. Mieszamy.
Połowę cebuli z przyprawami wykładamy na półmisek. Na cebuli układamy śledzie i skrapiamy octem jabłkowym.

5. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałej cebuli i mieszamy. Wykładamy na śledzie. Całość zalewamy olejem rzepakowym i wstawiamy do lodówki.

Może Ci się spodobać

0 komentarze