Kurki w śmietanie
30 czerwca
Kolejne pierwsze podejście kulinarne, tym razem do kurek. I... strzał w dziesiątkę. Wszyscy, którzy zdążyli spróbować, byli zadowoleni. A następnego dnia rano - jajecznica z pozostałymi, niewykorzystanymi kurkami . Polecam kurki zarówno w śmietanie, jak i w jajecznicy :)
Sos kurkowy
Składniki:
- 40 dag kurek
- 250 ml. śmietany kremówki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- koperek
- sól, pieprz
1. Kurki starannie oczyszczamy (jeżeli wyczyścimy je na sucho, będą smaczniejsze).
2. Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy kurki - małe wrzucamy w całości, większe kroimy na pół. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając ok. 10-15 min.
3. Dodajemy kremówkę, dusimy do uzyskania konsystencji sosu.
4. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.
5. Polecam z grillowaną piersią z kurczaka.
4 komentarze
Uwielbiam grzyby a w szczególności kurki:)sos wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSos z kurek smakowałam jedynie raz w życiu -u cioci męża, i smaku tego nie zapomnę do końca życia!
OdpowiedzUsuńMoja mama robi wspaniały sos kurkowy -do pierożków rawioli z szynką :) moja ulubiona potrawa!
OdpowiedzUsuńPyszny jest ten sos :)
OdpowiedzUsuń