Ciasto z jagodami i kruszonką
30 czerwca
Moje pierwsze ciasto z jagodami. Tego samego dnia musiałam piec je dwa razy i to nie dlatego, że się nie udało, ale ze względu na zapotrzebowanie ;)
Przepis pochodzi z moich wypieków, zmodyfikowany + kruszonka. Przepis już po zmianach podaję poniżej. Życzę smacznego :)
Ciasto z jagodami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 180 g masła, w temperaturze pokojowej
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka lekko dociśniętych (w szklance) wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki maślanki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 3 szklanki jagód
- cukier puder, do oprószenia
Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 100 g masła (schłodzonego)
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi.
2. Masło i cukier utrzeć. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając. Następnie dodawać odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować.
3. Kruszonka: Mąki przesiać, dodać cukier i posiekane masło. Rozcierać palcami składniki, aż do powstania kruszonki.
4. Formę o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić równo ciasto, na wierzch wysypać owoce, posypać kruszonką.
5. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut.