Kulki mięsne faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i oliwkami na kuskusie

06 maja



Danie wygląda bardzo zwyczajnie, a w rzeczywistości skrywa wiele pysznych i aromatycznych składników znajdujących się wewnątrz mięsnych kulek...

Oryginalna feta, oliwki i suszone pomidory, czyli farsz absolutnie Grecki.
Podane na arabskim kuskusie (czy wiecie, że kuskus otrzymywany jest z semoliny tak jak makaron?) i bardzo zdrowej kaszy gryczanej, by zadowolić gusta wszystkich domowników. A do tego jeszcze świeża kolendra...
Kolendra wizualnie przypomina natkę pietruszki, jednak ma zupełnie inny smak i aromat.

Danie polecam z salsą ze świeżych wiosennych pomidorów.



Faszerowane kulki mięsne

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 małe jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 pomidorów suszonych w oleju
  • garść czarnych oliwek
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera feta
  • sól, pieprz, papryka słodka, płatki chilli

Przygotowanie:

1. Kolendrę płuczemy, odkładamy kilka gałązek do dekoracji, a następnie bardzo drobno siekamy. Pomidory suszone, oliwki i fetę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 3 łyżki oleju oleju z pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką papryki słodkiej oraz szczyptą płatków chilli. Płatki chilli można zastąpić szczyptą pieprzu cayenne.
 2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z mięsa formujemy małe kulki. Każdą lekko rozgniatamy, na środku kładziemy odrobinę farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kuleczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy nafaszerowane kulki i smażymy.
4. Podajemy z kaszą gryczaną i/lub kuskusem oraz salsą ze świeżych pomidorów. Dekorujemy listkami kolendry.



Może Ci się spodobać

4 komentarze

  1. Nie mogę się doczekać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wyglądają! Pozdrawiam!

    carolinenear.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń