Kulki mięsne faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i oliwkami na kuskusie
06 maja
Danie wygląda bardzo zwyczajnie, a w rzeczywistości skrywa wiele pysznych i aromatycznych składników znajdujących się wewnątrz mięsnych kulek...
Oryginalna feta, oliwki i suszone pomidory, czyli farsz absolutnie Grecki.
Podane na arabskim kuskusie (czy wiecie, że kuskus otrzymywany jest z semoliny tak jak makaron?) i bardzo zdrowej kaszy gryczanej, by zadowolić gusta wszystkich domowników. A do tego jeszcze świeża kolendra...
Kolendra wizualnie przypomina natkę pietruszki, jednak ma zupełnie inny smak i aromat.
Danie polecam z salsą ze świeżych wiosennych pomidorów.
Faszerowane kulki mięsne
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 małe jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 pomidorów suszonych w oleju
- garść czarnych oliwek
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera feta
- sól, pieprz, papryka słodka, płatki chilli
Przygotowanie:
1. Kolendrę płuczemy, odkładamy kilka gałązek do dekoracji, a następnie bardzo drobno siekamy. Pomidory suszone, oliwki i fetę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 3 łyżki oleju oleju z pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką papryki słodkiej oraz szczyptą płatków chilli. Płatki chilli można zastąpić szczyptą pieprzu cayenne.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z mięsa formujemy małe kulki. Każdą lekko rozgniatamy, na środku kładziemy odrobinę farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kuleczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy nafaszerowane kulki i smażymy.
4. Podajemy z kaszą gryczaną i/lub kuskusem oraz salsą ze świeżych pomidorów. Dekorujemy listkami kolendry.
3 komentarze
Nie mogę się doczekać! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńcarolinenear.blogspot.com