wtorek, 9 października 2012

Gruszki w syropie




W moim przypadku gruszki w syropie to jedna z tych rzeczy, które uwielbia się w dzieciństwie, a z wiekiem już nieco mniej. Pamiętam jak szybko słoiczki z gruszkami znikały z półek w piwnicy... :) 
W zasadzie wciąż lubię te gruszki. Z pewnością nie tak jak kiedyś, ale i tak od czasu do czasu sama otwieram słoiczek. :)


Gruszki w syropie

Składniki:
  • 2,5 l. wody
  • 8 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 1,5 kg. cukru
  • twarde gruszki (ok. 4 kg.)
  • goździki
1. Wodę z cukrem oraz kwaskiem cytrynowym zagotowujemy, następnie studzimy. 
2. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. 
3. Do każdego słoika wrzucamy 4 goździki, następnie wkładamy gruszki, zalewamy zimną zalewą i szczelnie zakręcamy.
4. Gotujemy ok. 7 min.

Brak komentarzy: