Jak zrobić domową galaretkę?

25 kwietnia



Oczywiście możemy kupić galaretkę w proszku i nie zawracać sobie tym głowy. Ale warto spróbować, by móc porównać ogromną różnicę w smaku. Galaretka zrobiona samodzielnie smakuje bardziej owocowo i naturalnie. A jednocześnie ma równie piękny kolor :)
Co więcej, jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu, niż zrobienie galaretki z torebki.

Poniżej podaję przepis na galaretkę z zaledwie szklanki soku, by zaprezentować odpowiednie proporcje.


Domowa galaretka

Składniki:
  • 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z dowolnych owoców (u mnie pomarańcze)
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • cukier (u mnie 2 łyżki ksylitolu)
Przygotowanie:

1. Świeżo wyciśnięty sok wlewamy do garnka, dosładzamy wg uznania. Następnie podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia.
2. Do gorącego soku wsypujemy żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż żelatyna idealnie rozpuści się w soku. 
3. Całość przelewamy do salaterek i odstawiamy, aż płyn wystygnie. Wówczas tężejące galaretki wstawiamy do lodówki, by dokładnie się ścisnęły. 

I gotowe! :)

A w tej chwili myślę nad galaretką z buraczków... 
Co sądzicie o galaretkach warzywnych? :)

Może Ci się spodobać

10 komentarze

  1. Będąc kilka lat temu na diecie, robiłam domowe galaretki. Może czas do tego wrócić... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za galaretkami warzywnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja galaretki wolę zdecydowanie na słodko :) I uważam, że te domowe są o niebo lepsze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dziś chcę zrobić mężowi sernik na zimno na urodziny i szukam przepisu na domową galaretkę . Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupuje warzywa mrozone, zagotowuje je, przyprawiam i dodaje zelatyne. Wstawiam do lodowki i wyjmuje przepyszna galaretke.

    OdpowiedzUsuń
  6. co dodać zamiast mąki kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest po prostu idealna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za pomysł.:)o.O

    OdpowiedzUsuń
  9. Po co żelatyna?! Przecież kości nie padują do deseru. Jest agar czy inne roślinne specyfiki z których można zrobić galaretkę...

    OdpowiedzUsuń
  10. No tak, tyle tylko że agar i inne specyfiki nie mają właściwości nawilżających stawy, które pomagają przy ich skrzypieniu:)

    OdpowiedzUsuń