­
Jak zrobić domową galaretkę? - Alfabet smaków

Jak zrobić domową galaretkę?

25 kwietnia



Oczywiście możemy kupić galaretkę w proszku i nie zawracać sobie tym głowy. Ale warto spróbować, by móc porównać ogromną różnicę w smaku. Galaretka zrobiona samodzielnie smakuje bardziej owocowo i naturalnie. A jednocześnie ma równie piękny kolor :)
Co więcej, jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu, niż zrobienie galaretki z torebki.

Poniżej podaję przepis na galaretkę z zaledwie szklanki soku, by zaprezentować odpowiednie proporcje.


Domowa galaretka

Składniki:
  • 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z dowolnych owoców (u mnie pomarańcze)
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • cukier (u mnie 2 łyżki ksylitolu)
Przygotowanie:

1. Świeżo wyciśnięty sok wlewamy do garnka, dosładzamy wg uznania. Następnie podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia.
2. Do gorącego soku wsypujemy żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż żelatyna idealnie rozpuści się w soku. 
3. Całość przelewamy do salaterek i odstawiamy, aż płyn wystygnie. Wówczas tężejące galaretki wstawiamy do lodówki, by dokładnie się ścisnęły. 

I gotowe! :)

A w tej chwili myślę nad galaretką z buraczków... 
Co sądzicie o galaretkach warzywnych? :)

Może Ci się spodobać