Jak zrobić domową galaretkę?
25 kwietnia
Oczywiście możemy kupić galaretkę w proszku i nie zawracać sobie tym głowy. Ale warto spróbować, by móc porównać ogromną różnicę w smaku. Galaretka zrobiona samodzielnie smakuje bardziej owocowo i naturalnie. A jednocześnie ma równie piękny kolor :)
Co więcej, jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu, niż zrobienie galaretki z torebki.
Poniżej podaję przepis na galaretkę z zaledwie szklanki soku, by zaprezentować odpowiednie proporcje.
Domowa galaretka
Składniki:
- 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z dowolnych owoców (u mnie pomarańcze)
- 1 płaska łyżka żelatyny
- cukier (u mnie 2 łyżki ksylitolu)
Przygotowanie:
1. Świeżo wyciśnięty sok wlewamy do garnka, dosładzamy wg uznania. Następnie podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia.
2. Do gorącego soku wsypujemy żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż żelatyna idealnie rozpuści się w soku.
3. Całość przelewamy do salaterek i odstawiamy, aż płyn wystygnie. Wówczas tężejące galaretki wstawiamy do lodówki, by dokładnie się ścisnęły.
I gotowe! :)
A w tej chwili myślę nad galaretką z buraczków...
Co sądzicie o galaretkach warzywnych? :)