Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
17 listopada
Moje pierwsze spotkanie od kuchni ze "Smakowitymi prezentami" zakończyło się sukcesem. Drugie również, jednak o tym w innym poście. Dziś "tylko" te, naprawdę pyszne ciasteczka :)
Zacznę od tego, że wyglądają lepiej, niż smakują.
Prawdopodobnie niepotrzebnie formując kulki z ciasta dodatkowo je spłaszczałam. Ciasteczka same dostatecznie mocno "rozjeżdżają się" w czasie pieczenia.
Postanowiłam nie modyfikować przepisu, choć ilość cukru wydawała mi się zbyt duża. I próbując jednego z ciasteczek tuż po upieczeniu, uznałam, że są tak koszmarnie słodkie, że nikt ich nie zje. W każdym razie nie ja. Na szczęście w momencie kiedy już całkowicie wystygły, okazało się, że wcale nie są niezjadliwie słodkie. Co więcej, rozeszły się w mgnieniu oka. Już planuję zrobienie ich po raz kolejny, jednak następnym razem postaram się, by nie były tak płaskie. :)
Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Składniki:
- 220g mąki
- 200g cukru trzcinowego
- 100g białej czekolady (1 tabliczka)
- 110g masła
- 80g pistacji
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego (pominęłam)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Następnie wbijamy jajko i ponownie ucieramy.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
3. Czekoladę i pistacje siekamy, dodajemy do masy.
4. Łyżką nabieramy ciasto, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 150 stopniach.