­
Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą - Alfabet smaków

Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

17 listopada



Moje pierwsze spotkanie od kuchni ze "Smakowitymi prezentami" zakończyło się sukcesem. Drugie również, jednak o tym w innym poście. Dziś "tylko" te, naprawdę pyszne ciasteczka :)
Zacznę od tego, że wyglądają lepiej, niż smakują. 
Prawdopodobnie niepotrzebnie formując kulki z ciasta dodatkowo je spłaszczałam. Ciasteczka same dostatecznie mocno "rozjeżdżają się" w czasie pieczenia. 
Postanowiłam nie modyfikować przepisu, choć ilość cukru wydawała mi się zbyt duża. I próbując jednego z ciasteczek tuż po upieczeniu, uznałam, że są tak koszmarnie słodkie, że nikt ich nie zje. W każdym razie nie ja. Na szczęście w momencie kiedy już całkowicie wystygły, okazało się, że wcale nie są niezjadliwie słodkie. Co więcej, rozeszły się w mgnieniu oka. Już planuję zrobienie ich po raz kolejny, jednak następnym razem postaram się, by nie były tak płaskie. :)


Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Składniki:
  • 220g mąki
  • 200g cukru trzcinowego 
  • 100g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 110g masła
  • 80g pistacji
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Następnie wbijamy jajko i ponownie ucieramy. 
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
3. Czekoladę i pistacje siekamy, dodajemy do masy. 
4. Łyżką nabieramy ciasto, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 150 stopniach.

Może Ci się spodobać