Jak zrobić zdrową i lekką kutię?
09 grudniaWiedzieliście, że kutia to tradycyjne danie kuchni kresowej? Kutię zwykle przygotowuje się z maku, orzechów, suszonych owoców, miodu oraz pszenicy. Ja chciałabym zaproponować Wam nieco zdrowszą, a przy tym szybką w przygotowaniu wersję kutii - z pęczakiem zamiast pszenicy.
Pęczak to najzdrowsza forma kaszy jęczmiennej. Jest najmniej rozdrobniona, dzięki czemu posiada więcej witamin i minerałów niż kasza jęczmienna perłowa oraz łamana.
Zdrowa kutia z pęczakiem
- 100 g kaszy pęczak
- 150 g maku
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
- 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 100 g orzechów (włoskich, migdałów)
- 100 g suszonych owoców (moreli, śliwek, rodzynek (namoczonych przez 10 minut w wodzie))
- 30 g suszonych daktyli
- 3 łyżeczki miodu
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- kilka kropel aromatu migdałowego
1. Mak zalewamy w garnku gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Gotujemy ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Po zakończeniu gotowania osączamy na gazie i odstawiamy mak do ostudzenia.
3. W międzyczasie przygotowujemy kaszę. W garnku gotujemy 1 szklankę osolonej wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę i gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie połowę wody. Następnie zdejmujemy kaszę z ognia. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się sypka.
4. Mak mielimy dwukrotnie - przy użyciu standardowej maszynki do mięsa należy pamiętać o wykorzystaniu sitka o drobnych oczkach.) Mak musi być zimny, ponieważ mielenie jeszcze ciepłego maku może doprowadzić do przegrzania maszynki.
5. Zmielony mak mieszamy z posiekanymi bakaliami, miodem i masłem. Do masy dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.
6. Ostudzoną kaszę mieszamy z masą makową.