Cytrynowe ciasteczka.
31 stycznia
Niezwykle kruche ciasteczka o nieco kwaskowatym smaku. Przygotowałam dwie wersje tych ciasteczek - cytrynowe i nie-cytrynowe z nieco mniejszą ilością cukru, dla nielubiących cytrynowych słodkości. Obie wersje polecam. :)
Kruche ciasteczka cytrynowe
Składniki:
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 2 żółtka
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 150 g mąki
- 110 g mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, mąki. Mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
2. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm. Wycinamy foremkami kształty, układamy na blasze.
3. Pieczemy ok. 20 min. w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
9 komentarze
Szybkie, proste i cudnie wyglądają...Wielki szacun za zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAngie - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńsliczne zdjecia!
OdpowiedzUsuńLubie takie proste slodkosci. Dla mnie zdecydowanie cytrynowa wersja, bo za cytrusowymi wypiekami malymi i duzymi przepadam!
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają na bardzo lekkie i puszyste :). Smakowite :).
OdpowiedzUsuńAż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmoja bratanica jest miłośniczka cytrynowych wypieków więc na pewno skusimy się na przepis:)
OdpowiedzUsuńśliczne te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńcytrynowe bardzo lubię chrupać..
OdpowiedzUsuń