Ciasteczka czekoladowe
07 listopada
Na przygotowanie tych ciasteczek najlepiej jest przeznaczyć dwa dni. Pierwszego dnia należy przygotować ciasto (choć raczej nazwałabym to masą ;) ), a następnego dnia formujemy ciasteczka, obtaczamy w pudrze i pieczemy.
Mi od razu przypadły do gustu ze względu na piękne pęknięcia i oczywiście gorzką czekoladę... :) Jednak wersja pół na pół z mleczną również była bardzo smaczna.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 2/3 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy, następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i bardzo delikatnie podgrzewając, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając (pod koniec ubijania) powoli cukier i żółtka. Następnie do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i bardzo ostrożnie mieszamy.
3. Do masy czekoladowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Powoli mieszamy do połączenia składników.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
5. Po schłodzeniu ciasta nabieramy porcje łyżeczką, formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach.