­
Ciasteczka czekoladowe - Alfabet smaków

Ciasteczka czekoladowe

07 listopada


Na przygotowanie tych ciasteczek najlepiej jest przeznaczyć dwa dni. Pierwszego dnia należy przygotować ciasto (choć raczej nazwałabym to masą ;) ), a następnego dnia formujemy ciasteczka, obtaczamy w pudrze i pieczemy.

Mi od razu przypadły do gustu ze względu na piękne pęknięcia i oczywiście gorzką czekoladę... :) Jednak wersja pół na pół z mleczną również była bardzo smaczna.


Ciasteczka czekoladowe

Składniki:
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy, następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i bardzo delikatnie podgrzewając, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając (pod koniec ubijania) powoli cukier i żółtka. Następnie do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i bardzo ostrożnie mieszamy. 
3. Do masy czekoladowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Powoli mieszamy do połączenia składników. 
4. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
5. Po schłodzeniu ciasta nabieramy porcje łyżeczką, formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach.


Może Ci się spodobać