Jajka faszerowane pieczarkami.
23 lipca
Pozycja obowiązkowa podczas każdej rodzinnej uroczystości. Wspaniałe nie tylko na Wielkanoc. Wiosenne z rzodkiewką, z tuńczykiem, ćwikłą, pieczarkami, łososiem, sardynkami... Masa możliwości. Wszystkie wersje smaczne, jednak te należą do mojej ulubionej trójki. Ze stołu znikają natychmiast. :)
Składniki:
- 6 jajek
- 8 małych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- majonez
1. Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka.
2. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Smażymy na oliwie wraz z posiekanym czosnkiem. Pozostawiamy do schłodzenia.
3. Rozdrobnione żółtka mieszamy z pieczarkami, majonezem, śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Farszem napełniamy jajka. Dekorujemy majonezem (można do majonezu dodać chrzanu w proporcji 3:1) i posiekanym szczypiorkiem.
1 komentarze
Smakowita przekąska - lubię takie rzeczy.
OdpowiedzUsuń