Pierniczki z nadzieniem
23 grudnia
To zdecydowanie moje ulubione domowe pierniczki. Zrobiłam je już trzeci raz na święta i pewnie jak zawsze znikną w mgnieniu oka. Ogromnie polecam :)
Przepis pochodzi z tej strony .
Gwiazdki z nadzieniem
Składniki:
Pierniczki:
- 2,5 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanka miodu
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 6 łyżek wody
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
Nadzienie:
- ulubione powidła, konfitury lub dżem
Lukier:
- 1-2 szklanki cukru pudru
- ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki przekładamy na blat i zagniatamy ciasto, wodę dodajemy stopniowo. Ciasto musi być lepkie. Kakao można dodać, ale nie trzeba.
1. Wszystkie składniki przekładamy na blat i zagniatamy ciasto, wodę dodajemy stopniowo. Ciasto musi być lepkie. Kakao można dodać, ale nie trzeba.
2. Ciasto dzielimy na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkujeym między arkuszami
papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się
zdejmuje i jest równe).
3. Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nakładamy małą łyżeczką powidła. Układamy je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty.
4. Ciasto dociskamy, aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie to zlepia się bez wysiłku).
Wycinamy foremką ulubione kształty.
5. Układamy gwiazdki na blaszce do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15- 20 minut.
6. Po upieczeniu, lekko wystudzone pierniczki smarujemy gęstym lukrem. Wstawiamy te posmarowane pierniczki na około 1-2 minutki do nagrzanego
piekarnika (ja tym razem polukrowałam je cukrem pudrem wymieszanym z białkiem:)).