Letnia lasagne z warzywami i kurczakiem.

21 lipca


Danie dosyć czasochłonne, ale bardzo smaczne i warte wysiłku. Jednak ostrzegam - to nie jest właściwy posiłek dla mięsożerców. Raczej dla miłośników przeróżnych warzyw, których jest w tym daniu naprawdę duuużo. :) 

Lasagne z warzywami i kurczakiem

Składniki:
  • 12 płatów lasagne (musi wystarczyć na 3 warstwy makaronu)
  • 60 dag. piersi kurczaka
  • 40 dag. brokułów
  • 30 dag. pieczarek
  • cukinia
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 suszone pepperoncini
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag. parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 dag. masła
  • sól, pieprz, bazylia
Sos beszamelowy:
  • 2 szkl. mleka
  • kopiasta łyżka mąki
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Pieczarki kroimy na cząstki, cukinię - w ćwierć-plasterki, piersi kurczaka - w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2,5 łyżki oliwy. Smażymy kurczaka, następnie przekładamy go na talerz, a na pozostałej na patelni oliwie smażymy pieczarki. Po zrumienieniu się pieczarek, dodajemy cukinię i przez chwilę smażymy ją razem z pieczarkami.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2,5 łyżki oliwy. Podsmażamy posiekane drobno cebule, czosnek oraz pepperoncini. Po kilku minutach wyjmujemy pepperoncini, dodajemy podzielony na różyczki brokuł, sparzone, obrane, a następnie pokrojone w kostkę pomidory, pomidory z puszki, pierś kurczaka, pieczarki oraz cukinię. Dusimy przez 15 min. (płyn powinien odparować; jeśli się nie udało, należy jego nadmiar odlać). Następnie dodajemy śmietanę oraz przyprawy.
3. Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie z oliwą przez 2 min. Gotujemy po 4 płaty, by się nie posklejały. Następnie rozkładamy je na talerzach tak, by na siebie nie nachodziły.
4. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką podlewając mlekiem tak, by nie zrobiły się grudki. Gotujemy ok. 10 min., następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką.
5. Pomidory z puszki miksujemy.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę makaronu. Przykrywamy połową farszu. Zakrywamy następną warstwą makaronu. Zalewamy połową beszamelu i posypujemy połową startego parmezanu. Na tym układamy resztę farszu. Przykrywamy makaronem, resztą beszamelu. Polewamy zmiksowanymi pomidorami z puszki, posypujemy resztą sera.
7. Zapiekamy 35 min. w 190 stopniach.

Może Ci się spodobać

4 komentarze

  1. ale rarytaśna!
    i taka kolorowa. świetna!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne jest takie lato na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  3. wieki nie robiłam lasagne. Twoja wygląda bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmel-itka , Panna Malwinna - bardzo dziękuję :)

    asieja - oj tak. idealne na letni obiad :)

    OdpowiedzUsuń