Letnia lasagne z warzywami i kurczakiem.
21 lipca
Danie dosyć czasochłonne, ale bardzo smaczne i warte wysiłku. Jednak ostrzegam - to nie jest właściwy posiłek dla mięsożerców. Raczej dla miłośników przeróżnych warzyw, których jest w tym daniu naprawdę duuużo. :)
Lasagne z warzywami i kurczakiem
Składniki:
- 12 płatów lasagne (musi wystarczyć na 3 warstwy makaronu)
- 60 dag. piersi kurczaka
- 40 dag. brokułów
- 30 dag. pieczarek
- cukinia
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów
- 2 suszone pepperoncini
- 4 ząbki czosnku
- 10 dag. parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 5 dag. masła
- sól, pieprz, bazylia
Sos beszamelowy:
- 2 szkl. mleka
- kopiasta łyżka mąki
- 1 i 1/2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Pieczarki kroimy na cząstki, cukinię - w ćwierć-plasterki, piersi kurczaka - w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2,5 łyżki oliwy. Smażymy kurczaka, następnie przekładamy go na talerz, a na pozostałej na patelni oliwie smażymy pieczarki. Po zrumienieniu się pieczarek, dodajemy cukinię i przez chwilę smażymy ją razem z pieczarkami.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2,5 łyżki oliwy. Podsmażamy posiekane drobno cebule, czosnek oraz pepperoncini. Po kilku minutach wyjmujemy pepperoncini, dodajemy podzielony na różyczki brokuł, sparzone, obrane, a następnie pokrojone w kostkę pomidory, pomidory z puszki, pierś kurczaka, pieczarki oraz cukinię. Dusimy przez 15 min. (płyn powinien odparować; jeśli się nie udało, należy jego nadmiar odlać). Następnie dodajemy śmietanę oraz przyprawy.
3. Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie z oliwą przez 2 min. Gotujemy po 4 płaty, by się nie posklejały. Następnie rozkładamy je na talerzach tak, by na siebie nie nachodziły.
4. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką podlewając mlekiem tak, by nie zrobiły się grudki. Gotujemy ok. 10 min., następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką.
5. Pomidory z puszki miksujemy.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę makaronu. Przykrywamy połową farszu. Zakrywamy następną warstwą makaronu. Zalewamy połową beszamelu i posypujemy połową startego parmezanu. Na tym układamy resztę farszu. Przykrywamy makaronem, resztą beszamelu. Polewamy zmiksowanymi pomidorami z puszki, posypujemy resztą sera.
7. Zapiekamy 35 min. w 190 stopniach.
4 komentarze
ale rarytaśna!
OdpowiedzUsuńi taka kolorowa. świetna!
pyszne jest takie lato na talerzu.
OdpowiedzUsuńwieki nie robiłam lasagne. Twoja wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńKarmel-itka , Panna Malwinna - bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńasieja - oj tak. idealne na letni obiad :)