Kolory lata.

26 czerwca



Kwiaty w ogrodzie inspirują kolorami. Aż żal, że pojawiają się tylko latem. Przyglądając się im nabrałam ochoty na przygotowanie czegoś równie barwnego, letniego. Wybór padł na pyszną i jednocześnie zaskakująco sycącą tartę brokułową. Z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi letnich dań warzywnych.

Tarta brokułowa

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g. mąki pszennej
  • 125 g. margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
  • jajko na twardo
  • brokuł
  • pół pomidora
  • pół papryki
  • 150 g. szynki parmeńskiej
  • kulka mozzarelli
Sos:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • szczypiorek
  • sól, pieprz


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę posmarowaną tłuszczem, a następnie podpiekamy na złoto ok. 10 minut w 180'C.
2. Farsz: Brokuł gotujemy, a następnie dzielimy na różyczki. Jajko, pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Szynkę parmeńską kroimy w spore paski. Na cieście rozkładamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. 
3. Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, mieszamy ze szczypiorkiem. Polewamy tartę.
4. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 20 minut w temp. 180'C.

Świetnie smakuje z sokiem pomarańczowym. :)

Może Ci się spodobać

0 komentarze