Kolory lata.
26 czerwca
Kwiaty w ogrodzie inspirują kolorami. Aż żal, że pojawiają się tylko latem. Przyglądając się im nabrałam ochoty na przygotowanie czegoś równie barwnego, letniego. Wybór padł na pyszną i jednocześnie zaskakująco sycącą tartę brokułową. Z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi letnich dań warzywnych.
Tarta brokułowa
Składniki:
Ciasto:- 250 g. mąki pszennej
- 125 g. margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- jajko na twardo
- brokuł
- pół pomidora
- pół papryki
- 150 g. szynki parmeńskiej
- kulka mozzarelli
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany 18%
- szczypiorek
- sól, pieprz
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę posmarowaną tłuszczem, a następnie podpiekamy na złoto ok. 10 minut w 180'C.
2. Farsz: Brokuł gotujemy, a następnie dzielimy na różyczki. Jajko, pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Szynkę parmeńską kroimy w spore paski. Na cieście rozkładamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.
3. Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, mieszamy ze szczypiorkiem. Polewamy tartę.
4. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 20 minut w temp. 180'C.
Świetnie smakuje z sokiem pomarańczowym. :)
0 komentarze