czwartek, 22 września 2011

Kofty grillowane (lub z piekarnika).


Pyszne, szybkie, orientalne. By opisać kofty, wystarczą te trzy słowa. 
Po zapoznaniu się z wieloma przepisami tej potrawy, postanowiłam sama wybrać przyprawy, a następnie zrobić je w takiej formie, jaka będzie mi najbardziej odpowiadać. Efekt bardzo mnie zadowolił. :)

Kofty należy grillować, jednak z braku możliwości, postanowiłam upiec je na ruszcie w piekarniku. Mimo tej zmiany, okazały się być naprawdę smaczne.



Kofty


Składniki:
  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1/2 dużej drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • duża szczypta kminku, kolendry oraz tymianku 

Sos pomidorowy:

  • przepis znajduje się tutaj

Dip bazyliowy:

  • 100 ml. jogurtu naturalnego
  • 150 ml. śmietany 18%
  • pęczek świeżej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 

1. Mięso dokładnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Formujemy podłużne kofty, przebijamy patyczkami do szaszłyków (by patyczki nie spaliły się w piekarniku, można je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie). Grillujemy lub pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem (jeśli obawiamy się, że za mocno się przypieką, wystarczy włączyć samą górną grzałkę :) ).
2. Dip: Czosnek oraz bazylię drobno siekamy, mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

6 komentarzy:

asieja pisze...

bardzo efektowne :-)

Panna Malwinna pisze...

Uwielbiam takie smaki;)

Maggie pisze...

Uwielbiam arabska kuchnie! Piekne zdjecia.

Tyna pisze...

Pycha. Bardzo lubię takie potrawy:)

Kuba pisze...

chętnie bym spróbował. wygląda smakowicie. propsy za podanie i zdjęcia [najlepsze na blogu].

grandfooding pisze...

Witam

Chcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dożo pożytecznych i cennych przepisów.
W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.

Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.

Redakcja www.grandfooding.pl