Jak zrobić domową tortillę?
28 września
Do tej pory używałam wyłącznie gotowych, kupionych w sklepie tortilli. Przyznam szczerze, że nie wiem kiedy zdecydowałabym się je zrobić, gdyby nie "pech". Obiecałam zrobić na obiad tortille, a zwyczajnie zapomniałam je kupić. Ponieważ mam daleko do sklepu, postanowiłam zrobić je w domu. Rewelacja. Nie będę obiecywać sobie, że już nigdy nie kupię tortilli w sklepie, jednak będę starała się robić je sama. Polecam.
Pszenne tortille
Składniki:
- 225 g. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2/3 szkl. ciepłego mleka
1. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy. Powoli dodajemy mleko oraz olej, zagniatamy ciasto.
2. Ciasto wyrabiamy dodatkowo jeszcze przez kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.
3. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
4. Ciasto dzielimy na 8 części, a następnie z każdej formujemy kulę. Odstawiamy na 10 minut.
5. Rozwałkowujemy kule na cienkie, okrągłe placki. Placki (każdy oddzielnie) układamy na suchej i rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony przez kilkanaście sekund (lub dłużej, zależnie od gustu, jednak przed przewróceniem muszą pojawić się pęcherzyki).
6. By tortille były elastyczne, nie należy trzymać ich zbyt długo na patelni, oraz pamiętać, że wówczas gotowe (jeszcze gorące) zawijamy w wilgotną ściereczkę.