Biało-czerwone szaszłyki (również) z piekarnika.
18 września
Pyszności. Biało-czerwone szaszłyki. Delikatnie jogurtowe z oregano oraz nieco pikantne pomidorowe.
Do tego sosy: czosnkowy i pomidorowy. Obiad idealny :)
Przepisy na szaszłyki pochodzą z filozofii smaku. Ogromnie polecam :)
Wykonane zgodnie z przepisem (choć moje czerwone wyglądają znacznie bardziej pomidorowo :) ), jednak (ponieważ nie posiadam) zamiast sumaku dodałam 2 łyżki octu winnego. :)
Biało-czerwone szaszłyki z piersi kurczaka
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z małej cytryny
- łyżka papryki
- 170 g. koncentratu pomidorowego
- 230 g. jogurtu
- 2 łyżki sumaku
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- patyczki do szaszłyków
1. Mięso czyścimy, kroimy w większe kawałki. Pozostałe składniki
mieszamy. Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy do
lodówki na 2-8 godzin (lub całą noc).
2. Patyczki do
szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie.
3. Mięso nadziewamy na
szpatułki i smażymy na patelni do grilla lub pieczemy na ruszcie w
piekarniku (20 minut w 180 stopniach).
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- świeże oregano
- 150 ml jogurtu bałkańskiego
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1. Piersi myjemy i czyścimy. Kroimy na kawałki. Solimy i pieprzymy.
2. Przygotowujemy
marynatę - łączymy jogurt, czosnek, oregano, sok z cytryny. Dokładnie
mieszamy.
3. Marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka
godzin (lub na całą noc).
3. Mięso nadziewamy na szpatułki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
3 komentarze
Jestem pod wrażeniem tej czerwieni! Ja nigdy tak pięknej nie osiągnęłam.Szaszłyki wyglądają bardzo patriotycznie;)
OdpowiedzUsuńpatriotyczne ;]
OdpowiedzUsuńale za to takie wytworne i smakowite.
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
szaszłyki wyborne ! :)
OdpowiedzUsuń