Tarteletki z malinami i musem z mleczną czekoladą
18 sierpnia
Ponieważ malin mam aż w nadmiarze, pojawił się pomysł na tarteletki z malinami. Kruche ciasto, puszysty mus z mleczną czekoladą i owoce. Pyszności. A w dodatku, jak na tarteletki, robi się je całkiem szybko.
Tarteletki z malinami
(6 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko
Mus:
- 20 dag mlecznej czekolady
- 20 dag śmietanki kremówki
Dekoracja:
- maliny
Przygotowanie:
1. Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Foremki do tarteletek smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy nimi natłuszczone foremki. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
3. Mus: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną czekoladę i bardzo delikatnie mieszamy.
4. Mus wykładamy na kruche spody, dekorujemy malinami.
1 komentarze
Ślicznie wyglądają, jako pasjonatka czekolady dałabym im jeszcze kilka wiórek gorzkiej czekolady na "czubeczek" :)
OdpowiedzUsuń