­
Placki z jabłkami - Alfabet smaków

Placki z jabłkami

21 sierpnia


Jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. W zasadzie niekoniecznie dzieciństwa - do dziś lubię, kiedy to mama smaży je latem. :)


Placki z jabłkami

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 jabłka
Przygotowanie:

1.  Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
2.  Do mąki dodajemy jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy składniki trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli jest rzadka, dodajemy odrobinę mąki.
3.   Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy, mieszamy.
4.  Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką masę, formując z niej na patelni owalne placki. Smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osuszamy placki na papierowym ręczniku.
5.  Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Może Ci się spodobać