Placki z jabłkami
21 sierpnia
Jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. W zasadzie niekoniecznie dzieciństwa - do dziś lubię, kiedy to mama smaży je latem. :)
Placki z jabłkami
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 300 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2-3 jabłka
1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
2. Do mąki dodajemy jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy składniki trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli jest rzadka, dodajemy odrobinę mąki.
3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką masę, formując z niej na patelni owalne placki. Smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osuszamy placki na papierowym ręczniku.
5. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.