Grissini

09 sierpnia


Zazwyczaj kiedy wybieramy się na pizzę, jako przekąska podawane są grissini. Nawet nie brałam pod uwagę robienia ich w domu, ponieważ odtworzenie ich smaku w warunkach domowych wydawało mi się po prostu niemożliwe. 

Kilka dni temu natknęłam się na przepis na tym blogu i postanowiłam go wypróbować. Efekt zachwycający. Smakują jak prawdziwe włoskie grissini. Polecam :)



Grissini

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 ml oliwy 
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g świeżych drożdży

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. 
2. Po upływie godziny ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na kawałki (ok. 50 sztuk) i każdemu nadajemy kształt cienkiego paluszka.
3. Paluszki układamy w odstępach na papierze do pieczenia. Smarujemy oliwą, możemy oprószyć przyprawami lub solą.
4. Pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach.



Może Ci się spodobać

4 komentarze

  1. Ale ładne równiutkie Ci wyszły, ja wczoraj też zrobiłam, ale jakieś krzywulce się porobiły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy z mąki razowej będą dobre ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy z mąki razowej będą dobre ?

    OdpowiedzUsuń