Grissini
09 sierpnia
Zazwyczaj kiedy wybieramy się na pizzę, jako przekąska podawane są grissini. Nawet nie brałam pod uwagę robienia ich w domu, ponieważ odtworzenie ich smaku w warunkach domowych wydawało mi się po prostu niemożliwe.
Kilka dni temu natknęłam się na przepis na tym blogu i postanowiłam go wypróbować. Efekt zachwycający. Smakują jak prawdziwe włoskie grissini. Polecam :)
Grissini
Przygotowanie:
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 50 ml oliwy
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 12 g świeżych drożdży
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
2. Po upływie godziny ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na kawałki (ok. 50 sztuk) i każdemu nadajemy kształt cienkiego paluszka.
3. Paluszki układamy w odstępach na papierze do pieczenia. Smarujemy oliwą, możemy oprószyć przyprawami lub solą.
4. Pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach.
4 komentarze
Ale ładne równiutkie Ci wyszły, ja wczoraj też zrobiłam, ale jakieś krzywulce się porobiły ;)
OdpowiedzUsuńA czy z mąki razowej będą dobre ?
OdpowiedzUsuńA czy z mąki razowej będą dobre ?
OdpowiedzUsuńMagda - myślę, że tak :)
OdpowiedzUsuń