Superszybkie ciasto ze śliwkami

22 sierpnia


Ciasto dosyć popularne, znane pewnie większości czytelników bloga. :)

Ucierane ciasto i owoce. Ekspresowe i bardzo smaczne.


Ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • śliwki
  • 20 dag masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
3. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie mieszamy mikresem.
4. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
5. Formę do pieczenia natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto, układamy na nim przekrojone na pół śliwki.
6. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Może Ci się spodobać

18 komentarze

  1. Ciasto na czasie, bo sezon na śliwki trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto ze śliwkami... mniam mniam:D lubię ten smak:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić, mam ostatnio ochotę na takie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wyrośnięte:)
    pewnie zapach też musiał być kuszący..

    OdpowiedzUsuń
  6. Super smacznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie.
    Wypróbuje w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wstawiłam je do piekarnika! Wygląda bajecznie, mam nadzieję że tak też będzie smakować. Chomik pozdrawia (www.chomikwkuchni.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chomik - to świetnie :) w takim razie proszę napisać czy smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skorzystałam z przepisu, dziś upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie jestem ciekawa jak smakowałby z mirabelkami ?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewa Jakubowska - myślę, że mirabelki pasowałyby doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto przepyszne ! Wczoraj zrobiłam je i wyszło naprawde cudowne, jeszcze na wierzchu posypałam kruszonka. Polecam ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto zrobiłam tydzień temu,blaszka była pusta w drugim dniu:)),dziś piekę drugi raz.Jest naprawdę znakomite,szybciutko się piecze - bardzo,bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń