­
Burrito meksykańskie - Alfabet smaków

Burrito meksykańskie

29 sierpnia


Danie, które zazwyczaj przyrządzamy z Kubą wspólnie. Postanowiłam nie umieszczać ilości w przypadku przypraw, po pierwsze dlatego, że zawsze robię to "na oko" (dosypując przy tym wielokrotnie), a po drugie dlatego, że każdy powinien robić to w zależności od własnych upodobań. :)


Burrito

Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego
  • 8 pszennych tortilli
  • 1 duża cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 8 łyżek śmietany (ewentualnie kilka łyżek więcej)
  • 1 łyżka kakao
  • papryka słodka i ostra, pieprz cayenne
  • płatki chilli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie szklimy na niej cebulę. Do cebuli dodajemy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. Z patelni odlewamy powstały w czasie smażenia płyn.
2. Następnie do mięsa podsmażonego z cebulą dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy i gotujemy aż do odparowania nadmiaru płynu.
3. Do pomidorowego farszu dodajemy kakao. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, pieprzem cayenne, płatkami chilli, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy fasolę, mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Każdy z placków tortilli smarujemy łyżką śmietany, następnie nakładamy część farszu i zawijamy. 
5. Tak przygotowane tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Możemy wierzch oraz miejsca, gdzie tortille się stykają również posmarować odrobiną śmietany. Jeżeli pozostał nam farsz, wykładamy go na ułożone w naczyniu żaroodpornym tortille.
6. Naczynie przykrywamy, pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.

Może Ci się spodobać