Burrito meksykańskie
29 sierpnia
Danie, które zazwyczaj przyrządzamy z Kubą wspólnie. Postanowiłam nie umieszczać ilości w przypadku przypraw, po pierwsze dlatego, że zawsze robię to "na oko" (dosypując przy tym wielokrotnie), a po drugie dlatego, że każdy powinien robić to w zależności od własnych upodobań. :)
Burrito
Składniki:
- 70 dag mięsa mielonego
- 8 pszennych tortilli
- 1 duża cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 8 łyżek śmietany (ewentualnie kilka łyżek więcej)
- 1 łyżka kakao
- papryka słodka i ostra, pieprz cayenne
- płatki chilli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie szklimy na niej cebulę. Do cebuli dodajemy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. Z patelni odlewamy powstały w czasie smażenia płyn.
2. Następnie do mięsa podsmażonego z cebulą dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy i gotujemy aż do odparowania nadmiaru płynu.
3. Do pomidorowego farszu dodajemy kakao. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, pieprzem cayenne, płatkami chilli, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy fasolę, mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Każdy z placków tortilli smarujemy łyżką śmietany, następnie nakładamy część farszu i zawijamy.
5. Tak przygotowane tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Możemy wierzch oraz miejsca, gdzie tortille się stykają również posmarować odrobiną śmietany. Jeżeli pozostał nam farsz, wykładamy go na ułożone w naczyniu żaroodpornym tortille.
6. Naczynie przykrywamy, pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
6 komentarze
Bardzo lubię burrito. Chociaz takiego jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam burrito, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam burrito. :) Jedno z moich ulubionych dań meksykańskich.
OdpowiedzUsuńMoja ostatnia próba zrobienia burrito zakończyła się na tym, że gdy już przygotowałam farsz... zauważyłam że nie kupiłam placów tortilli ;) muszę zrobić kolejne podejście :)
OdpowiedzUsuńCzy jakiś sos ewentualnie do tego?
OdpowiedzUsuńofcouseangel - Sos z pewnością nawet ich amatorom nie będzie potrzebny. :) Farszu jest dużo, a dzięki śmietanie tortille są miękkie :)
OdpowiedzUsuń