Superszybkie ciasto ze śliwkami
22 sierpnia
Ciasto dosyć popularne, znane pewnie większości czytelników bloga. :)
Ucierane ciasto i owoce. Ekspresowe i bardzo smaczne.
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
- śliwki
- 20 dag masła
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
3. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie mieszamy mikresem.
4. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
5. Formę do pieczenia natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto, układamy na nim przekrojone na pół śliwki.
6. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
18 komentarze
Wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńCiasto na czasie, bo sezon na śliwki trwa:)
OdpowiedzUsuńciasto ze śliwkami... mniam mniam:D lubię ten smak:D
OdpowiedzUsuńPatrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Muszę zrobić, mam ostatnio ochotę na takie;)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńAle wyrośnięte:)
OdpowiedzUsuńpewnie zapach też musiał być kuszący..
pyszne, bez dwóch zdań!
OdpowiedzUsuńSuper smacznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWypróbuje w najbliższym czasie:)
Właśnie wstawiłam je do piekarnika! Wygląda bajecznie, mam nadzieję że tak też będzie smakować. Chomik pozdrawia (www.chomikwkuchni.bloog.pl)
OdpowiedzUsuńChomik - to świetnie :) w takim razie proszę napisać czy smakowało :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu, dziś upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie jestem ciekawa jak smakowałby z mirabelkami ?:)
OdpowiedzUsuńEwa Jakubowska - myślę, że mirabelki pasowałyby doskonale :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne ! Wczoraj zrobiłam je i wyszło naprawde cudowne, jeszcze na wierzchu posypałam kruszonka. Polecam ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam tydzień temu,blaszka była pusta w drugim dniu:)),dziś piekę drugi raz.Jest naprawdę znakomite,szybciutko się piecze - bardzo,bardzo polecam:)
OdpowiedzUsuń