Pomidorowe penne z tuńczykiem i oliwkami.

10 września


Włoskie pyszności. Wspaniałe penne o wyrazistym i niepowtarzalnym smaku. 

Danie zdecydowanie warte spróbowania. By je przygotować wystarczy pół godziny (jeśli naprawdę się ociągamy...), a smak wspaniały. Polecam. Z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. 

W przypadku dodawania startego sera do makaronów należy pamiętać o tym, by był to parmezan, który nie "ciągnie się" wówczas w przeciwieństwie do innych serów.


Pasta al sugo di tonno e pomodori,
czyli penne z tuńczykiem i pomidorami.



Składniki:
  • 50 dag. makaronu penne
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 czarnych oliwek bez pestek
  • parmezan
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano, bazylia






1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanej oliwie wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, dusimy do zgęstnienia sosu (kilka minut). 
2. Tuńczyka osączamy z sosu, dodajemy do pomidorów wraz z pokrojonymi w paski oliwkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz bazylią. Dusimy ok. 10 min.
3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z oliwą.
4. Makaron rozkładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem, a na koniec dekorujemy bazylią.

Może Ci się spodobać

4 komentarze

  1. Mmm, uwielbiam połączenie tuńczyka i oliwek. :) Najpierw na pizzy, potem to przeniosło się na makarony... Nie żałuję!

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako zapalona makaroniara i wielbicielka wszystkiego, co rybne, nie moge sie nie zachwycac tym daniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pasty z tuńczykiem. Fajnym dodatkiem do takiego dania jest też groszek oraz natka pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki;) dobry makaron,pomidorowy sos,czosnek,zioła....mmm pycha!

    OdpowiedzUsuń