Pomidorowe penne z tuńczykiem i oliwkami.
10 września
Włoskie pyszności. Wspaniałe penne o wyrazistym i niepowtarzalnym smaku.
Danie zdecydowanie warte spróbowania. By je przygotować wystarczy pół godziny (jeśli naprawdę się ociągamy...), a smak wspaniały. Polecam. Z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.
W przypadku dodawania startego sera do makaronów należy pamiętać o tym, by był to parmezan, który nie "ciągnie się" wówczas w przeciwieństwie do innych serów.
Pasta al sugo di tonno e pomodori,
czyli penne z tuńczykiem i pomidorami.
Składniki:
- 50 dag. makaronu penne
- 2 puszki pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 czarnych oliwek bez pestek
- parmezan
- kilka gałązek świeżej bazylii
- oliwa
- sól, pieprz, oregano, bazylia
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanej oliwie wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, dusimy do zgęstnienia sosu (kilka minut).
2. Tuńczyka osączamy z sosu, dodajemy do pomidorów wraz z pokrojonymi w paski oliwkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz bazylią. Dusimy ok. 10 min.
3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z oliwą.
4. Makaron rozkładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem, a na koniec dekorujemy bazylią.
4 komentarze
Mmm, uwielbiam połączenie tuńczyka i oliwek. :) Najpierw na pizzy, potem to przeniosło się na makarony... Nie żałuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
Jako zapalona makaroniara i wielbicielka wszystkiego, co rybne, nie moge sie nie zachwycac tym daniem!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasty z tuńczykiem. Fajnym dodatkiem do takiego dania jest też groszek oraz natka pietruszki :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki;) dobry makaron,pomidorowy sos,czosnek,zioła....mmm pycha!
OdpowiedzUsuń