Drożdżowe bez wyrabiania, które zawsze się udaje.
13 września
Przepis znaleziony jakiś czas temu przez mamę w jednej z gazet z przepisami. Za pierwszym razem wykorzystany bez większych nadziei na pyszne ciasto. Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu okazało się być przepyszne. :)
Przepis świetny (nie tylko) dla tych, którzy nie mają doświadczenia z ciastami drożdżowymi, lub nie lubią wyrabiać ciasta. Sama nie wiem zbyt wiele o cieście drożdżowym, więc odkrycie tego przepisu bardzo mnie cieszy.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki:
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 20 dag masła
- szklanka mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 70 dag mąki
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka, oraz starte masło.
Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 3 godziny. (nie mieszamy!)
2. Następnie dodajemy mąkę i skórkę z cytryny. Mieszamy łyżką. Wylewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy.
3. Z podanych składników wyrabiamy ręką kruszonkę. Posypujemy ciasto.
4. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach.
7 komentarze
ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię wyrabiać ciasto, ale jak kiedyś będę się spieszyć, to na pewno wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję! Super, że bez wyrabiania:)
OdpowiedzUsuńFuchsia - lubisz wyrabiać ciasto? jej zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńTyna - zdecydowanie to ogromna zaleta :)
Robiłam to ciasto, moim zdaniem nie dorównuje prawdziwemu drożdżowcowi, jest inne w smaku, czuć źle wyrośnięte drożdże, ale oczywiście to doskonała alternatywa dla tych, którzy mają awersję do zagniatania :-)
OdpowiedzUsuńZawsze mi się wydawało, że wyrabianie ciasta to najfajniejsza część w pieczeniu drożdżowego - a okazuje się, że niektórzy tego nie cierpią ;-) Jakoś mnie do niego nie ciągnie, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to nie mogę uwierzyć że to nie było zagniatane a jest tak puszyste!
OdpowiedzUsuńooooo fajny przepis na szybki drożdżowiec :)
OdpowiedzUsuń