Kruche paluchy bez cukru.
02 września
Przepyszne paluszki, które chrupie się bez opamiętania. :) Idealne dla tych, którzy starają się wystrzegać cukru, ponieważ w przepisie nie pojawia się ani gram. A także dla tych, którzy po prostu mają czasem ochotę na coś mniej słodkiego.
Zależnie od gustu polecam posypać paluchy sezamem, grubą solą, kminkiem, czy też nie posypywać ich zupełnie niczym.
Kruche paluchy
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag. mąki
- 25 dag. masła
- 250 ml. śmietany 30%
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki kminku
- jajko
- żółtko
- kminem, sezam lub gruba sól
1. Mąkę przesiewamy, siekamy razem z masłem. Dodajemy jajko, sól, śmietanę oraz kminek. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je na ok. 1 godzinę do lodówki.
2. Z ciasto formujemy paluchy o szer. ok. 5 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Paluchy smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem, solą lub kminkiem.
4. Pieczemy 13 min. w 190 stopniach, uważając, by spód się nie przypiekł.
5 komentarze
Fajne do moczenia w dipach - dobra piknikowa przekaska!
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja ;) do tego kilku przyjaciół, imbryczek herbaty i scrabble ;)
OdpowiedzUsuńkolejny dowód na to, że wytrawne wypieki są równie kuszące, jak ich słodkie odpowiedniki :)
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
bardzo smakowite ;]
OdpowiedzUsuńtakie niesłodkie... nie jadłam takich jeszcze ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Brzmią niezwykle kusząco, lubię takie słone wypieki:).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie, Joanno!