­
Warzywa pasteryzowane. - Alfabet smaków

Warzywa pasteryzowane.

23 sierpnia




Doskonały pomysł dla osób, które mimo braku wolnego czasu (czy też lenistwa ;) ) nie chcą rezygnować z domowych obiadów. Przetwory spokojnie wytrzymają całą zimę, a po otwarciu słoiczka wystarczy podgrzać i podać z makaronem lub jako samodzielne danie. :)

Warzywa pasteryzowane

Składniki:
  • 1 kg. papryki (najlepiej kolorowej)
  • 1 kg. pomidorów
  • 50 dag. cebuli
  • 50 dag cukinii 
  • 3 łyżki koncentratu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa
1. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy (wcześniej należy je sparzyć), kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. 
2. Cebulę dusimy na oliwie. Dodajemy pomidory i paprykę, dusimy razem ok. 20 min. 
3. Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do duszących się warzyw. W razie potrzeby podlewamy wodą. 
4. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Dusimy ok. 40 min. 
5. Dodajemy drobno pokrojony czosnek.
6. Gorące warzywa przekładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy odrobinę oliwy. Pasteryzujemy ok. 20 min.

Może Ci się spodobać