Kulki wołowe w sosie pomidorowym.
19 lipca
Wszyscy w rodzinie uwielbiamy mięso wołowe w różnych postaciach. Co prawda dla mnie nic nie może równać się z wołowiną w sosie chrzanowym mojej mamy, jednak czasem dobrze jest zjeść mięso z dodatkami, które sprawiają, że nie jest to danie wyłącznie mięsne :)
Kulki wołowe
Składniki:
- 60 dag. wołowiny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- natka pietruszki
- cebula
- 1/2 szkl. ryżu
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
1. Mięso mielimy. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w krążki. Czosnek i natkę pietruszki drobno kroimy.
2. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy paprykę, cebulę, czosnek i natkę, mieszamy. Smażymy, aż warzywa zmiękną.
3. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie, po wyjęciu z wody, mieszamy go z warzywami.
4. Po przestudzeniu dodajemy mięso, jajka, łyżkę masła. Wyrabiamy, dodajemy sól i pieprz.
5. Z masy formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
6. Podajemy z sosem pomidorowym. Przepis na sos znajduje się tutaj .