­
Kulki wołowe w sosie pomidorowym. - Alfabet smaków

Kulki wołowe w sosie pomidorowym.

19 lipca

Wszyscy w rodzinie uwielbiamy mięso wołowe w różnych postaciach. Co prawda dla mnie nic nie może równać się z wołowiną w sosie chrzanowym mojej mamy, jednak czasem dobrze jest zjeść mięso z dodatkami, które sprawiają, że nie jest to danie wyłącznie mięsne :)

 
Kulki wołowe
Składniki:
  • 60 dag. wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • cebula
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 2 jajka 
  • bułka tarta
  • sól, pieprz


1. Mięso mielimy. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w krążki. Czosnek i natkę pietruszki drobno kroimy.
2. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy paprykę, cebulę, czosnek i natkę, mieszamy. Smażymy, aż warzywa zmiękną. 
3. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie, po wyjęciu z wody, mieszamy go z warzywami.
4. Po przestudzeniu dodajemy mięso, jajka, łyżkę masła. Wyrabiamy, dodajemy sól i pieprz.
5. Z masy formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
6. Podajemy z sosem pomidorowym. Przepis na sos znajduje się tutaj .

Może Ci się spodobać