­
Penne z sosem pomidorowym. - Alfabet smaków

Penne z sosem pomidorowym.

17 lipca


Jaki jest przepis na danie uniwersalne? Zdecydowanie jest to penne z sosem pomidorowym! Uwaga: To nie jest opinia obiektywna, ponieważ jest to chyba moja ulubiona potrawa kuchni włoskiej. :) Ale przecież niezwykle trudno jest znaleźć kogoś, kto oprze się specjałom tamtejszej kuchni, szczególnie tej pochodzącej z południa Włoch. W dodatku zwykle są to potrawy niezbyt czasochłonne, nadające się na letni obiad i oczywiście przepyszne. :)

Penne z sosem pomidorowym
Składniki:
  • 25 dag. makaronu
  • 40 dag. mielonego mięsa 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki startego żółtego sera
Sos:
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • szkl. przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • szczypta cukru


1. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do mięsa, wyrobić, przyprawić, a następnie odstawić na 20 min. Delikatnie podsmażyć.
2. Makaron ugotować al dente. Osączony wymieszać z mięsem.
3. Naczynie żaroodporne natłuścić.
4. Masło stopić, dodać mąkę, przecier, oraz bazylię. Przyprawić, dodać szczyptę cukru, a następnie dusić ok. 5 min. 
5. Makaron z mięsem przełożyć do naczynia, polać sosem, posypać serem.
6. Zapiekać 30 min. w 180 stopniach.

Może Ci się spodobać