Penne z sosem pomidorowym.
17 lipca
Jaki jest przepis na danie uniwersalne? Zdecydowanie jest to penne z sosem pomidorowym! Uwaga: To nie jest opinia obiektywna, ponieważ jest to chyba moja ulubiona potrawa kuchni włoskiej. :) Ale przecież niezwykle trudno jest znaleźć kogoś, kto oprze się specjałom tamtejszej kuchni, szczególnie tej pochodzącej z południa Włoch. W dodatku zwykle są to potrawy niezbyt czasochłonne, nadające się na letni obiad i oczywiście przepyszne. :)
Penne z sosem pomidorowym
Składniki:
- 25 dag. makaronu
- 40 dag. mielonego mięsa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki startego żółtego sera
Sos:
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- szkl. przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- bazylia
- szczypta cukru
1. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do mięsa, wyrobić, przyprawić, a następnie odstawić na 20 min. Delikatnie podsmażyć.
2. Makaron ugotować al dente. Osączony wymieszać z mięsem.
3. Naczynie żaroodporne natłuścić.
4. Masło stopić, dodać mąkę, przecier, oraz bazylię. Przyprawić, dodać szczyptę cukru, a następnie dusić ok. 5 min.
4. Masło stopić, dodać mąkę, przecier, oraz bazylię. Przyprawić, dodać szczyptę cukru, a następnie dusić ok. 5 min.
5. Makaron z mięsem przełożyć do naczynia, polać sosem, posypać serem.
6. Zapiekać 30 min. w 180 stopniach.