Rolada wieprzowa z nektarynkami
16 lipca
Przepis znalazłam w "Kuchni" jeszcze w zeszłym roku. Długo zbierałam się do przygotowania tej rolady, ponieważ nie miałam dotychczas absolutnie żadnego doświadczenia w przygotowywaniu łopatki wieprzowej w takiej formie. Danie nie należy do prostych, jednak jest warte wysiłku. :)
Przepis z drobnymi modyfikacjami
Rolada wieprzowa z nektarynkami
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- po 2 garście posiekanej:
- natki pietruszki
- bazylii
- oregano
- 3 ząbki czosnku
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 100 ml oliwy
- 50 g masła
- 200 ml czerwonego wina
- 4 nektarynki
Przygotowanie:
1. Mięso rozkrawamy tak, by powstał duży płat. Następnie rozbijamy je na grubość ok. 2 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy ziołami i posiekanym czosnkiem, ciasno zwijamy roladę. Owijamy w plastry szynki i mocno obwiązujemy sznurkiem.
2. Na patelni obsmażamy roladę z każdej strony.
3. W gęsiarce roztapiamy masło. Wkładamy obsmażoną roladę, dodajemy oliwę i odrobinę wina.
4. Przez 15 min. gotujemy roladę na małym ogniu stopniowo dolewając wina.
5. Nektarynki kroimy na połówki. Obkładamy nimi roladę i gotujemy 30 minut. Przed podaniem pozbywamy się skórek z nektarynek.
1 komentarze
Wygląda pięknie :) Dodatek słodkich nektarynek musi być super, wyobrażam sobie coś jak schab z morelą :)
OdpowiedzUsuń