­
Babeczki ze snickersami polane sosem karmelowym. - Alfabet smaków

Babeczki ze snickersami polane sosem karmelowym.

23 marca


Cudowne w smaku :) Upieczenie samych babeczek trwa dosłownie chwilę, jednak dekorowanie - mam tu na myśli śmietankę i karmelową polewę - jest dosyć czasochłonne. Zrobiłam jedną porcję po południu, a druga piekła się już następnego dnia w południe. Polecam :)

Przepis pochodzi z tej strony



Babeczki ze snickersami polane sosem karmelowym

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 snikersy

Do dekoracji:
  • 2 snikersy 
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Sos:
  • 125 g cukru 
  • 2 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła

Przygotowanie:

1. Do naczynia przesiać mąkę z cukrem, proszkiem i solą. W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko(!) do połączenia się składników. Dodać posiekane snikersy, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 180ºC przez 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
2. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Lekko podgrzewać dalej, do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
3. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Wystudzić.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
5. Do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.

Może Ci się spodobać