Babeczki ze snickersami polane sosem karmelowym.
23 marca
Cudowne w smaku :) Upieczenie samych babeczek trwa dosłownie chwilę, jednak dekorowanie - mam tu na myśli śmietankę i karmelową polewę - jest dosyć czasochłonne. Zrobiłam jedną porcję po południu, a druga piekła się już następnego dnia w południe. Polecam :)
Przepis pochodzi z tej strony
Babeczki ze snickersami polane sosem karmelowym
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 snikersy
Do dekoracji:
- 2 snikersy
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sos:
- 125 g cukru
- 2 łyżki wody
- 75 ml śmietany kremówki
- 25 g masła
Przygotowanie:
1. Do naczynia przesiać mąkę z cukrem, proszkiem i solą. W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko(!) do połączenia się składników. Dodać posiekane snikersy, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 180ºC przez 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
2. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Lekko podgrzewać dalej, do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
3. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Wystudzić.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
5. Do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.
7 komentarze
No i masz: wlasnie zaslinilam klawiature :)
OdpowiedzUsuńpo prostu rozpusta w każdym calu!
OdpowiedzUsuńjaa... mogę? błagam, podziel się !
wyglądają cudownie.
Robiłam podobne, ale do ciasta dodawałam jeszcze... masło orzechowe. Specyficzny smak, taki słodko-słony. Twoje są na pewno przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńależ ładne babeczki!:-)
OdpowiedzUsuńBabeczki śliczne i jakie pyszne smaki, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Chciałam je zrobić, nie byłam do końca przekonana, ale widząc Twoją wersję, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowne w smaku - to jedno. Ale jak one wyglądają! Po prostu ideał :-)
OdpowiedzUsuń