Mus bananowy
21 listopada
Przepis
zanotowałam parę lat temu podczas oglądania programu Pascala
Brodnickiego. Wyglądał tak apetycznie, że nie mogłam się oprzeć i
zrobiłam go dzień później. Okazał się być wyśmienity. Dlatego nie mam
pojęcia, czemu od tamtej pory zrobiłam go zaledwie raz. W sobotę
przygotowałam mus po raz kolejny i bardzo żałuję, że pozostały po nim
już tylko zdjęcia...
Mus bananowy
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (takie z kilkoma brązowymi plamkami)
- 1 cytryna
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki białego rumu (bez rumu też jest pyszny)
- 2 jajka
- 2 plastry ananasa z puszki (ja wybrałam maliny)
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1. Obierz 3 banany ze skórki i zmiksuj je.
2. Dodaj torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, rum i sok z połowy cytryny. Znów włącz mikser.
3. Ubij śmietankę i wymieszaj ją z torebką cukru waniliowego.
4.
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno z odrobiną soli.
5. Do miski z puree bananowym (nie odwrotnie) przełóż śmietankę i delikatnie wymieszaj.
6. Następnie dodaj do puree pianę z białek i ponownie wymieszaj.
7. Przełóż mus do małych miseczek, nakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
8.
Dekoracja: Ostatniego banana pokrój w plasterki i polej sokiem z
cytryny, ananasy przekrój na 4 części, a z czekolady zrób wiórki za
pomocą noża.
9. Tuż przed podaniem każdą miseczkę udekoruj bananem, ananasem, i wiórkami.