Najlepszy murzynek
19 listopada
To oczywiście murzynek, który robi moja mama, z przepisu, z którego ja również korzystam. Pyszne, proste ciasto, które zna każdy. I które nigdy mi się nie nudzi. :)
Murzynek
Składniki:
- margaryna
- 2 szkl. cukru
- 3-4 łyżki kakao
- 1/2 szkl. mleka
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat rumowy
Przygotowanie:
1. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Ostudzić.
2. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i aromat. Zmiksować.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie dodać do masy. Wyłożyć do podłużnej formy, piec ok. 40 min. w 180 stopniach.
4. Jeśli chcemy zrobić polewę do murzynka, należy odlać część rozpuszczonej masy lub zrobić polewę oddzielnie w odpowiednich małych proporcjach z margaryny, cukru, kakao i mleka. Ciasto polewamy po upieczeniu.
9 komentarze
Murzynek to jak dla mnie ciasto doskonałe. Trudno się oderwać ;)
OdpowiedzUsuńJa też korzystam z tego przepisu i muszę się zgodzić, że to najlepszy murzynek!:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńTaki ciemny, taki kakaowy, rozpływa się w ustach. Brakuje mi tylko jakiegoś jabłka w środku albo rodzynek :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Zapraszam do mnie!
Pozdrawiam
murzynek to klasyka! idealne na jesienne popołudniu przy kubku herbaty:)
OdpowiedzUsuńmamine ciasto.. najulubieńsze.
OdpowiedzUsuńzakalec wyszedł :/
OdpowiedzUsuńAnonimowy - w przypadku murzynka należy bardzo ostrożnie mieszać masę z białek z ciastem. Prawdopodobnie to było przyczyną powstania zakalca.
OdpowiedzUsuń