Zebra
29 listopada
Ciasto, które pod względem prostoty, łatwość wykonania i popularności można porównać do murzynka. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Zebra
- 5 jajek
- szkl. oleju
- szkl. gorącej wody
- 2,5 szkl. mąki
- aromat pomarańczowy
- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę składników, mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao.
3. Blachę smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Do blachylejemy po łyżce mas na przemian, w to samo miejsce.
4. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
11 komentarze
Bardzo lubie to ciasto. Twoje wyglada doskonale. Cudowne paseczki :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
bardzo efektowane ciasto! Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńJedno z ulubionych ciast mojego dziecinstwa!
OdpowiedzUsuńA ja nigdy nie piekłam, a zawsze mi się tak podobały te wzorki! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie jak zebra:) pysznie!
OdpowiedzUsuńjedno z moich pierwszych ciast.. :)
OdpowiedzUsuńw jakiej formie, keksówce? śliczna rasowa ta zebra
OdpowiedzUsuńDusia - w podłużnej formie o długości ok. 40 cm :)
OdpowiedzUsuńJejciu jaka piękna!!!
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne i zniknęło w mgnieniu oka. Szybki i prosty przepis ! :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy - cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń