­
Zebra - Alfabet smaków

Zebra

29 listopada



Ciasto, które pod względem prostoty, łatwość wykonania i popularności można porównać do murzynka. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Zebra

Składniki:


  • 5 jajek
  • szkl. oleju
  • szkl. gorącej wody
  • 2,5 szkl. mąki
  • aromat pomarańczowy
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę składników, mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao.
3. Blachę smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Do blachylejemy po łyżce mas na przemian, w to samo miejsce.
4. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.

Może Ci się spodobać