­
Drożdżowe bez wyrabiania, które zawsze się udaje. - Alfabet smaków

Drożdżowe bez wyrabiania, które zawsze się udaje.

13 września


Przepis znaleziony jakiś czas temu przez mamę w jednej z gazet z przepisami. Za pierwszym razem wykorzystany bez większych nadziei na pyszne ciasto. Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu okazało się być przepyszne. :)

Przepis świetny (nie tylko) dla tych, którzy nie mają doświadczenia z ciastami drożdżowymi, lub nie lubią wyrabiać ciasta. Sama nie wiem zbyt wiele o cieście drożdżowym, więc odkrycie tego przepisu bardzo mnie cieszy.




 
 Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • szklanka mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 70 dag mąki
Kruszonka:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru




1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka, oraz starte masło.
 Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 3 godziny. (nie mieszamy!)
2. Następnie dodajemy mąkę i skórkę z cytryny. Mieszamy łyżką. Wylewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy.
3. Z podanych składników wyrabiamy ręką kruszonkę. Posypujemy ciasto. 
4. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach.

Może Ci się spodobać