Drożdżowe bez wyrabiania, które zawsze się udaje.
13 września
Przepis znaleziony jakiś czas temu przez mamę w jednej z gazet z przepisami. Za pierwszym razem wykorzystany bez większych nadziei na pyszne ciasto. Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu okazało się być przepyszne. :)
Przepis świetny (nie tylko) dla tych, którzy nie mają doświadczenia z ciastami drożdżowymi, lub nie lubią wyrabiać ciasta. Sama nie wiem zbyt wiele o cieście drożdżowym, więc odkrycie tego przepisu bardzo mnie cieszy.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki:
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 20 dag masła
- szklanka mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 70 dag mąki
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka, oraz starte masło.
Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 3 godziny. (nie mieszamy!)
2. Następnie dodajemy mąkę i skórkę z cytryny. Mieszamy łyżką. Wylewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy.
3. Z podanych składników wyrabiamy ręką kruszonkę. Posypujemy ciasto.
4. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach.