Renklodowy dżem.

01 sierpnia


Jakiś czas temu mama dostała od koleżanki kosz pełen renklod pochodzących z jej ogrodu. Okazało się, że takiej ilości śliwek nie sposób zjeść w tak krótkim czasie, więc zrobiłyśmy ten dżemik. W sam raz dla wielbicieli słodkości. Mmm... pychota :)


Dżem z renklod


Składniki:
  • 1 kg. renklod (po wyjęciu pestek)
  • 50 dag. cukru
  • 1 op. cukru żelującego
  • 1 łyżeczka cynamonu


1. Renklody myjemy, a następnie obieramy i wyjmujemy pestki (jeśli skórka ciężko schodzi, można sparzyć owoce).
2. Owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, następnie wsypujemy cukier oraz cynamon. Często mieszając gotujemy ok. 30 min.
3. Po zdjęciu z ognia mieszamy do zniknięcia piany, przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 min.

Może Ci się spodobać

12 komentarze

  1. Piękny kolor ma Twój dżemik, na pewno wspaniale smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. KeJt - bardzo dziękuję :) jest przepyszny, ale naprawdę słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pienie, słonecznie u ciebie wygląda :) Uwielbiam :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Monica - bardzo dziękuję :) również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ma kolorek, taki słoneczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że kolor tak się podoba. Rzeczywiście jest bardzo słoneczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. promyki słońca zamknięte w słoiku!
    co za piękny, żółciutki kolor.

    OdpowiedzUsuń
  8. ma piękny, słoneczny kolor! idealny na tą szarą pogodę za oknem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten tekst o rzekomej nieumiejętności robienia zdjęć to jakieś totalne kłamstwo :D Dżem wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Karmel-itka., EVE, Arvén - serdecznie dziękuję za kolejne pochwały dotyczące dżemiku :)


    Arvén - hah to nie kłamstwo :) udaje się czasem, choć nie mam o fotografowaniu bladego pojęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Joanna wystarczy odrobina chęci, żeby trochę pojęcia mieć [leń]. BTW zdjęcie super, a dżem dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuba - oj tam :) jak się nie znam i wyjdzie mi dobre zdjęcie to radość jest podwójna :)

    OdpowiedzUsuń