Rodzinna napoleonka.
03 sierpnia
Jedno z moich ulubionych ciast. Szczególnie zrobione wg tego właśnie przepisu, który otrzymałam od mamy. Mama dostała go od cioci, ciocia od babci itd. W ten sposób przepis na napoleonkę krąży w naszej rodzinie i jest przez wszystkich bardzo chwalony. Robione jest jednak na dwa sposoby. Z ciastem pochodzącym z przepisu lub z gotowymi płatami ciasta francuskiego.
Napoleonka
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- margaryna
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- 1/2 l. mleka
- 2 cukry wanilinowe
- aromat waniliowy
- 4 jajka
- 25 dag. cukru
- szkl. mąki pszennej
- 10 dag. masła
- cukier puder
1. Ciasto: Mąkę siekamy z margaryną, dodając żółtka, śmietanę, sól. Dobrze posiekane ciasto zagniatamy, dzielimy na pół, a następnie wkładamy na noc do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy i pieczemy na nie posmarowanej blasze ok. 20-25 min. w 190 stopniach (lub pieczemy gotowe płaty ciasta franc.).
3. Krem: Jajka, cukier i mąkę dobrze ucieramy. Szybko mieszając, dodajemy do gotujące się mleka z cukrami wanilinowymi oraz aromatem. Zagotowujemy.
4. Po wystudzeniu masy ucieramy ją z masłem.
5. Ciasta przekładamy kremem, posypujemy cukrem pudrem, schładzamy.
4 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie, z chęcią spróbuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Kasieńka - bardzo się cieszę, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMAUGUSTYNA - oj nie dziwię się :)
OdpowiedzUsuń