Sałatka krabowa.
31 lipcaUwielbiana przez domowników od dwóch lat niemal do znudzenia oczekiwana przez nich przy każdej okazji ;)
Określenie "krabowa" odnosi się do nazwy "paluszki krabowe", czyli "surimi", ponieważ w rzeczywistości z krabami nie ma zbyt wiele wspólnego. Dlatego Ci, którzy mają opory przed jedzeniem krabów (a wiem, że tacy są, ponieważ sama znam wiele takich osób :) ) mogą śmiało zrobić tę sałatkę, ponieważ surimi są zrobione po prostu z rybiego mięska :)
Składniki:
- 25 dag. surimi (paluszków krabowych)
- 20 dag. makaronu sojowego
- pęczek koperku
- 3-4 ogórki
- majonez
- sól, pieprz
1. Makaron ugotować.
2. Surimi oraz ogórki pokroić w dosyć grubą kostkę. Koperek posiekać.
3. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (wedle uznania, jednak radzę uważać, by nie dodać za dużo).
4. Doprawić do smaku, schłodzić.