Renklodowy dżem.
01 sierpnia
Jakiś czas temu mama dostała od koleżanki kosz pełen renklod pochodzących z jej ogrodu. Okazało się, że takiej ilości śliwek nie sposób zjeść w tak krótkim czasie, więc zrobiłyśmy ten dżemik. W sam raz dla wielbicieli słodkości. Mmm... pychota :)
Dżem z renklod
Składniki:
- 1 kg. renklod (po wyjęciu pestek)
- 50 dag. cukru
- 1 op. cukru żelującego
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Renklody myjemy, a następnie obieramy i wyjmujemy pestki (jeśli skórka ciężko schodzi, można sparzyć owoce).
2. Owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, następnie wsypujemy cukier oraz cynamon. Często mieszając gotujemy ok. 30 min.
3. Po zdjęciu z ognia mieszamy do zniknięcia piany, przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 min.