Renklodowy dżem.
01 sierpnia
Jakiś czas temu mama dostała od koleżanki kosz pełen renklod pochodzących z jej ogrodu. Okazało się, że takiej ilości śliwek nie sposób zjeść w tak krótkim czasie, więc zrobiłyśmy ten dżemik. W sam raz dla wielbicieli słodkości. Mmm... pychota :)
Dżem z renklod
Składniki:
- 1 kg. renklod (po wyjęciu pestek)
- 50 dag. cukru
- 1 op. cukru żelującego
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Renklody myjemy, a następnie obieramy i wyjmujemy pestki (jeśli skórka ciężko schodzi, można sparzyć owoce).
2. Owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, następnie wsypujemy cukier oraz cynamon. Często mieszając gotujemy ok. 30 min.
3. Po zdjęciu z ognia mieszamy do zniknięcia piany, przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 min.
12 komentarze
Piękny kolor ma Twój dżemik, na pewno wspaniale smakuje :-)
OdpowiedzUsuńKeJt - bardzo dziękuję :) jest przepyszny, ale naprawdę słodki :)
OdpowiedzUsuńPienie, słonecznie u ciebie wygląda :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Monica - bardzo dziękuję :) również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolorek, taki słoneczny!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kolor tak się podoba. Rzeczywiście jest bardzo słoneczny :)
OdpowiedzUsuńpromyki słońca zamknięte w słoiku!
OdpowiedzUsuńco za piękny, żółciutki kolor.
ma piękny, słoneczny kolor! idealny na tą szarą pogodę za oknem.
OdpowiedzUsuńTen tekst o rzekomej nieumiejętności robienia zdjęć to jakieś totalne kłamstwo :D Dżem wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka., EVE, Arvén - serdecznie dziękuję za kolejne pochwały dotyczące dżemiku :)
OdpowiedzUsuńArvén - hah to nie kłamstwo :) udaje się czasem, choć nie mam o fotografowaniu bladego pojęcia :)
Joanna wystarczy odrobina chęci, żeby trochę pojęcia mieć [leń]. BTW zdjęcie super, a dżem dobry:)
OdpowiedzUsuńKuba - oj tam :) jak się nie znam i wyjdzie mi dobre zdjęcie to radość jest podwójna :)
OdpowiedzUsuń