Quiche (kisz) z porami.
26 sierpnia
Mój pierwszy kisz. Uwielbiam pory i wreszcie znalazłam danie, w którym są one głównym składnikiem.
Spodem tradycyjnego quiche jest ciasto kruche, jednak można również wykorzystać ciasto francuskie. Ja tym razem zrobiłam z ciastem francuskim, jednak z pewnością wkrótce wypróbuję ten przepis z ciastem kruchym.
Quiche z porami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
Ciasto II:
- 250 g. mąki pszennej
- 125 g. margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 porów
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
1. Ciasto I: Formę do tarty smarujemy masłem, wkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem.
2. Ciasto II: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę posmarowaną tłuszczem, a następnie podpiekamy na złoto ok. 10 minut w 180'C.
3. Farsz: Pory kroimy w cienkie krążki, dusimy na oleju ok. 15 min. wraz z drobno posiekanym czosnkiem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy.
4. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy pory oraz pokrojony szczypiorek. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy na ciasto, pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach jeśli używamy ciasta francuskiego, lub ok. 10 min., jeśli robimy ciasto kruche.
5 komentarze
niesamowicie apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńniedoceniany por w roli głównej.
cudowny kisz!
Bardzo apetycznie wyglada twoj quiche. Za porami tez przepadam!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej jestem ZA takim kiszem :) Pieknie wyglada.
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobna tartę - jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńKarmel-itka., Maggie, flowerek.com - bardzo dziękuję :) rzeczywiście por jest bardzo niedoceniany...
OdpowiedzUsuń