Sałatka krabowa.

31 lipca


Uwielbiana przez domowników od dwóch lat niemal do znudzenia oczekiwana przez nich przy każdej okazji ;)
Określenie "krabowa" odnosi się do nazwy "paluszki krabowe", czyli "surimi", ponieważ w rzeczywistości z krabami nie ma zbyt wiele wspólnego. Dlatego Ci, którzy mają opory przed jedzeniem krabów (a wiem, że tacy są, ponieważ sama znam wiele takich osób :) ) mogą śmiało zrobić tę sałatkę, ponieważ surimi są zrobione po prostu z rybiego mięska :)


Sałatka z surimi

Składniki:
  • 25 dag. surimi (paluszków krabowych)
  • 20 dag. makaronu sojowego
  • pęczek koperku
  • 3-4 ogórki
  • majonez
  • sól, pieprz
  •  

    1. Makaron ugotować. 
    2. Surimi oraz ogórki pokroić w dosyć grubą kostkę. Koperek posiekać.
    3. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (wedle uznania, jednak radzę uważać, by nie dodać za dużo).
    4. Doprawić do smaku, schłodzić.




    Może Ci się spodobać

    6 komentarze

    1. Nigdy nie robiłam sałatki krabowej. Ciekawa jestem jej smaku...

      OdpowiedzUsuń
    2. mikimama - ogromnie polecam :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Kuba - bardzo się cieszę, że tak smakuje ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. mmm...
      podoba mi się, podoba!
      z pewnością jest pyszna ;]

      OdpowiedzUsuń
    5. Karme-itka - cieszę się, że się podoba i polecam spróbowanie :)

      OdpowiedzUsuń