Muffiny czekoladowe.
28 lipca
Niespodziewani goście mieli wpaść na kawę w ciągu godziny, a szafki świeciły pustkami. Żadnych cukierków, ciasta ani ciasteczek. W dodatku internet nie działał, a w zasadzie nawet brakowało czasu na szukanie przepisu. Wobec tego przygotowałam muffiny wymyślając proporcje, ponieważ tych, pochodzących z mojego ulubionego przepisu niestety nie pamiętałam. I wyszło całkiem nieźle. Połowa muffinek była czekoladowa, a połowa... a to już w następnym poście. :)
Muffiny czekoladowe
Składniki:
- 25 dag. mąki
- 10 dag. masła
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1/4 szkl. oleju
- łyżka aromatu rumowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dag. cukru pudru
- szczypta soli
- 5 łyżek kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
1. Masło rozpuszczamy, następnie schładzamy.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder i sól. Mieszamy.
3. Masło, jajka, mleko i olej mieszamy.
4. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy.
5. Dodajemy kakao, aromat oraz pokruszoną czekoladę.
6. Powstałą masę wylewamy do foremek (3/4 wysokości), a następnie pieczemy 25 min. w 190 stopniach.
2 komentarze
No i co z tą drugą połową muffinek? :) Jestem bardzo ciekawa co wyczarowałaś :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJuska - zupełnie nie wiem jak to się stało, że nie wrzuciłam drugich muffinków na bloga... jutro oczywiście się pojawią :)
OdpowiedzUsuń